Svi ugljikohidrati se probavljaju u šećer u krvi u obliku glukoze, te putem krvi putuju do stanica kako bi se pretvorili u energiju. U slučaju viška glukoze, on se pretvara u glikogen i pohranjenje se većinom u jetri i manjim dijelom u mišićima. Kada tijelo zahtijeva povećanu energiju (za vrijeme glikolitičkog treninga), gušterača izlučuje hormon glukagon, koji pretvara glikogen ponovno u glukozu. Ukratko, šećer ili glukoza metabolizma u tijelu je kontinuirani ciklus inzulinskih, glukoznih i glukagonskih reakcija.
Kompleksni ugljikohidrati
Glavna razlika između jednostavnih i kompleksnih ugljikohidrata je ta da složeni ugljikohidrati sporije oslobađaju glukozu (potrebno je više vremena za metaboliziranje kompleksnih od jednostavnih ugljikohidrata). Time se održava stabilna razina šećera u krvi, kao i održiva (dugotrajna) razina energije u tijelu, i smanjuje se osjećaj gladi. Kompleksni ugljikohidrati su uglavnom puni vlakana, hranjivih tvari, vitamina i minerala, te su stoga vrlo zdrav izbor. Primjeri ovakvih ugljikohidrata su zeleno povrće i voće.
Glavna razlika između jednostavnih i kompleksnih ugljikohidrata je ta da složeni ugljikohidrati sporije oslobađaju glukozu (potrebno je više vremena za metaboliziranje kompleksnih od jednostavnih ugljikohidrata). Time se održava stabilna razina šećera u krvi, kao i održiva (dugotrajna) razina energije u tijelu, i smanjuje se osjećaj gladi. Kompleksni ugljikohidrati su uglavnom puni vlakana, hranjivih tvari, vitamina i minerala, te su stoga vrlo zdrav izbor. Primjeri ovakvih ugljikohidrata su zeleno povrće i voće.
Jednostavni ugljikohidrati
Jednostavni ugljikohidrati uglavnom sadrže dodani šećer s manje prehrambene vrijednosti. Primjeri ovakvih ugljikohidrata su bijele tjestenine, bijela riža, svi proizvodi od bijelog brašna, voćni sokovi, slatkiši, med. Nakon konzumacije npr. kolača, gušterača otpušta hormon inzulin koji regulira razinu šecera u krvi pa će u kratkom vremenskom periodu osoba osjetiti ''šećernu uzburkanost“ koja ce vrlo brzo postati ''šecerni raspad“ (manifestira se osjećajem pospanosti, promjenama raspoloženja i željom za ponovnom konzumacijom hrane).
Zaključak
Sekrecija inzulina i šećera u krvi ovisi o tipu ugljikohidrata koje konzumirate. Neki će ugljikohidrati ući u optok krvi puno brže nego drugi. Što brže ugljikohidrati ulaze u krv, to se brže povecava razina samog šećera u krvi i inzulina u tijelu. To nas vodi do rapidne promjene raspoloženja koja je popraćena smanjenjem energije. Da bi imali stabilnu razinu šećera u krvi, kontinuiranu opskrbu energijom, te da bi dugoročo bili zdravi, odlučite se za kompleksne ugljikohidrate.
Sekrecija inzulina i šećera u krvi ovisi o tipu ugljikohidrata koje konzumirate. Neki će ugljikohidrati ući u optok krvi puno brže nego drugi. Što brže ugljikohidrati ulaze u krv, to se brže povecava razina samog šećera u krvi i inzulina u tijelu. To nas vodi do rapidne promjene raspoloženja koja je popraćena smanjenjem energije. Da bi imali stabilnu razinu šećera u krvi, kontinuiranu opskrbu energijom, te da bi dugoročo bili zdravi, odlučite se za kompleksne ugljikohidrate.
0 komentari:
Post a Comment