Pages

Subscribe:

Sunday, 8 April 2012

Istina o glutenu

Je li gluten utjelovljeni vrag? Ili ništa ne trebate brinuti, osim ako imate celijakiju? Osjećate li se često natečeno i naduto? Postoji mogućnost da vaš metabolizam ne funkcionira baš najbolje. Koji je smisao da pazite na prehranu ako se ne upija dovoljno kalorija? Nema smisla. No, postoji nešto što možete učiniti po tom pitanju. Možete napraviti test na celijakiju (http://www.celijakija.hr/), odnosno na intoleranciju na gluten – protein koji se nalazi u pšenici.

Činjenice o glutenu
Gluten je protein koji se nalazi u pšenici. To je vezivo sredstvo koje sastojke drži skupa. Da brašno ne sadrži gluten, kruh bi se ''razlijepio''. Ovdje su svi obično brašno i žitarice na bazi namirnica gdje ćete naći gluten:
Ječam
Raž
Mekinje
Gris
Graham brašno
Pšenične klice
Pšenični škrob
Gluten se ušulja i u druge namirnice koje tu ne bi očekivali:
Pivo
Tjestenina
Smeđa riža
Sirupi
Umaci
Gotove juhe
Imitacija plodova mora (račići)


Što je sa zobenim pahuljicama?
Zob ne sadrži gluten, ali oni sadrži avenin, koji je sličan. Reakcija na zob se razlikuje od pojedinaca do pojedinaca. Probajte pojesti zdjelu zobene kaše pa vidite kako će te se osjećati. Ako se počnete nadimati, to bi mogao biti avenin.

Kad vaše tijelo mrzi gluten
Postoji cca 300 različitih simptoma celijakije. Ovo su najčešći simptomi:
Nadutost i bol u trbuhu
Kronični proljev ili zatvor
Poremećaji jetre
Anemija
Umor
Bol u zglobovima
Osip
Osteoporoza
Nelagoda u trbuhu je najočitiji simptom.

Bolest vs Netolerancija
Prije se mislilo da ukoliko ste alergični na gluten, onda bolujete od celijakije. No to ne mora biti tako. Možda ste samo intolerantni na gluten. Ako je tako, onda vaše tijelo jednostavno ne može probaviti gluten (tako da će te i dalje biti naduti). U tom slučaju, trebali biste se opredjeljuju za gluten-free dijetu. Dijagnoza celijakije zahtijeva laboratorijske pretrage. Antitijela i genetsko testiranje su prvi korak. Pozitivan test na antitijela su dovoljno dobra potvrda za prestanete konzumirati gluten.

Zašto biste trebali brinuti
Ako bolujete od celijakije, osim probavnih tegoba, možete imati ozbiljne posljedice po zdravlje. Oni s celijakijom imaju povećan rizik od artritisa i raka debelog crijeva. Također možete zaboraviti izgradnju mišića.
Pogledajmo malo slijedeće. Vaš probavni trakt je dizajniran da apsorbira sve vitamine, minerale i hranjive tvari. Evo kako bi vaš probavni trakt trebao izgledati:



Kao što možete vidjeti, postoje nabori koji sadrže stanice koje mogu apsorbirati ono što jedete.
A ovako izgleda probavni trakt nekoga tko ima celijakiju:



Primjetite da su resice spljoštene. Ako je to ono što vam crijeva izgledaju, onda je to olupina jer nema stanica koje čekaju da usišu svaki ono hranjivo što jedete. Upitajte se koliko više hrane će te morati pojesti da nadoknadite sve ono što te stanice ne mogu apsorbirati? To je samo jedna od komplikacija koje ćete naći u probavnom sustavu.
Osim nemira u svom probavnom sustavu, gluten i alergije mogu utjecati na srce, kožu, središnji živčani sustav, reproduktivni sustav, i kosti. To je razlog zašto ljudi s celijakijom često pate od drugih upalnih bolesti (npr. artritis). Vaše tijelo se buni protiv glutena i ima ozbiljne oksidativne i upalne posljedice koji se šire daleko izvan probave.

Što možete učiniti?
Testirajte se da budete sigurni da nemate problema s glutenom putem, naravno ukoliko sumnjate na to. Neki od nas mogu jesti gluten bez problema, ali ako se nadimate, onda bi bilo dobro da se testirate.
U najmanju ruku, probajte kako se osjećate bez glutena. Garantiram vam da će te se preporoditi (kad sam se ''skidao'' s glutena u prvih par dana sam imao laganu krizu jer mi se želudac ''zalijepio'' za leđa, ali poslije sam se osjećao totalno pročišćeno).
Prvo, izbacite hranu koja sadrži gluten na jedan ili dva tjedna i pogledajte kako se osjećate. Držite pismeni log svaki dan. Nakon dva tjedna, dodajte gluten natrag u svoj način ishrane za još tjedan ili dva, ponovno imajući pismeni log svaki dan o tome kako se osjećate.
Ova druga dva tjedna log je vjerojatno najvažnija jer kad se ljudi ograničavaju s glutenom, a zatim ga dodaju natrag, učinak glutena može biti još gori. Dakle, kad dodate glutena natrag na svoj način ishrane možda ćete dobiti pretjerani odgovor, koji će vas obavijestiti da sigurno imate problem s glutenom.
Ako se osjećate bolje s izbacivanjem glutena, a zatim se osjećate još gore kada ga dodate natrag, imate par izbora:

Opcija 1: Ograničite količinu glutena kojeg jedete. Slučajno, većina smeća (pizza, keksi, itd.) i prerađeni ugljikohidrata sadrže gluten.
Opcija 2: Preuzmite testiranje koje sam opisao ranije. Dokažite sebi (ili obitelji) da imate problem s glutenom.

Život bez glutena
Poigrajte se s gluten-free dijetom. Kada izbacite gluten nećete imati drugog izbora nego da pojačate dozu voća, povrća i bjelančevina, jer to su sve namirnice bez glutena! Učinite nešto. Bit će te zdraviji, energičniji i jači zbog toga!

0 komentari:

Friends