Mediji, prehrambena industrija i komercijalna fitness industrija nas konstantno bombardiraju s time da su masnoće loše za naše zdravlje i da što je manje ima u hrani, to je bolje za nas. Ironicno, broj pretilih i gojaznih ljudi se konstantno povecava. Znači li to da je hrana bez masnoca zdrava, ili još važnije, da konzumiranje manje masne hrane znači i manje masnog tkiva na tijelu? Nipošto!
Masnoća ima višestruku važnost za zdravlje. Ona služi kao ''skladište energije'', nositelj je vitamina A, D, E i K, služi kao izolator za održavanje tjelesne temperature (zato je mršavcima hladno) kao što i pokriva vitalne organe u tijelu. Sadrži esencijalne masne kiseline (omega 3 i omega 6), održava kožu zdravom, kao i imunološki i reproduktivni sustav. Mozgu omogućuje normalno funkcioniranje te osigurava hormonalnu ravnotežu i djeluje protuupalno.
Masnoća je najjači energetski izvor, sa 9 kalorija po gramu. Kalorije iz ugljikohidrata se brzo potroše pa se vaše tijelo masnoće koristi kao najtrajniji izvor energije. I ono što je jako važno – masnoće hrani daju okus, te promptno šalju mozgu informaciju o primitku najvažnijeg makronutrijenta. Zato će te vi osjetiti sitost i izgubiti potrebu za daljnjom konzumacijom. No, ukoliko jedete hranu bez masnoća (a što prehrambena industrija uporno forsira!), morat će te taj manjak nečime zamijeniti. I upravo tu će većina ljudi pogriješiti, te će pojesti više ugljikohidrata (koji će se brzo metabolizirati u tijelu, te će te uskoro opet biti gladni). Dakle, ukoliko će te u svoj obrok ukomponirati kvalitetne (zdrave) masnoće:
- Nećete pretjerati s ugljikohidratima
- Imat će te duži osjećaj sitosti
- Hrana će imati bolji okus
Moja prehrana se bazira na masnoćama i masnoće predstavljaju moj glavni energetski izvor. Moja prehrana se bazira na mononezasićenim masnoćama.
Mononezasićene (jednostruko nezasićene) masnoće
Takve masnoće su tekuće na sobnoj temperaturi (ne stvrdnjavaju se kao npr. margarin). Možemo ih naći u maslinama, maslinovu ulju, orašastim plodovima, avokadu. One smanjuju ''loš'' kolesterol i mogućnost oboljevanja krvožilnog sustava. No, valja malo pripaziti i ne pretjerati s masnoćama – neka se one zadrže na kalorijskom unosu oko 30 %.
Stoga, ako se želite dobro osjećati, preporučam vam da ubacite ovakve kvalitetne masnoće u svaki vaš obrok!
0 komentari:
Post a Comment