Pages

Subscribe:

Saturday, 5 May 2012

Zašto kolesterol nije loš

Kao i kod masnoća, ugljikohidrata i žitarica, većina nas je u krivu po pitanju kolesterola. Tu uvelike farmakološka i prehrambena industrija imaju svoje prste i plaše nas na smrt glede visokog kolesterola.
Kolesterol je po cijelom vašem tijelu. To je glavni sastojak svih stanica u vašem tijelu i
on metabolizira vaše spolne hormone i vitamine topive u masti (A, D, E i K). Bez njega, bili bi mrtvi. Također, ako konzumirate više kolesterola u vašoj prehrani, vaše tijelo će regulirati (smanjiti) vlastitu proizvodnju sukladno vašim potrebama. Suprotno će se dogoditi kada smanjite potrošnju ili uzimate lijekove kako bi ga smanjiti, te će vaše tijelo povećati proizvodnju i pokušati napraviti višak za ono što nedostaje.


HDL i LDL kolesterol
HDL (engl. high density lipoprotein - lipoprotein visoke gustoće), kojega većinom prepoznajemo kao "dobar kolesterol" je u stvari transporter koji odvodi višak kolesterola iz krvi i dovodi ga u jetru te je u tom smislu HDL i više nego dobar.

LDL (engl. low density lipoprotein - lipoprotein niske gustoće) je ono što je prepoznajemo kao "loš kolesterol". LDL, kao i HDL, nije kolesterol, nego transporter kolesterola koji kolesterol odnosi iz jetre i transportira ga kroz krvotok do stanica.

Visoki kolesterol kao simptom, a ne uzrok
Povišene razine kolesterola jesu simptom koje ukazuju na problem u vašem tijelu, ali nisu uzrok problema. Kolesterol sam po sebi nije loš, ali je prisutan kada stvari pođu po zlu.
Ponajčešće je problem upala u arterijama. Kolesterol se zato ''šalje'' na arterije da pomogne izliječiti upalu. Ako je uspješan u tome, sve će biti u redu i vratiti se u normalu. U protivnome, ako upala ne jenjava, više kolesterola se šalje te se on počne akumulirati oko arterije. Zatim se počinje formirati plak (ateroskleroza).
Važno je za shvatiti da je kolesterol poslan za liječenje problema, ali nije mu uzrok!

Upala kao korijen problema
Pravi uzrok problema je upala u arterijama. Ova upala je uzrokovana kronično visokim razinama inzulina, što je pak uzrokovano pretjeranom potrošnjom ugljikohidrata. Trans masnoće i biljna ulja također mogu uzrokovati upalu. Mi vidimo negativne posljedice LDL-a kad on oksidira slobodnim radikalima. Prehrana bogata antioksidansima (povrće i voće), a niska u prerađenim ugljikohidratima će smanjiti oksidaciju u tijelu.

Cilj je visoki HDL i niski trigliceridi
Trigliceridi su masne kiseline koje kruže u krovotoku. Visoka razina istih je loša stvar. Opet, visoki trigliceridi su uzrokovani uglavnom kronično visokim unosom ugljikohidrata iz žitarica i mahunarki.
Da bi se postigli višu razinu HDL-a, potrebno je smanjiti izvore omega-6 masnih kiselina, uglavnom iz biljnih ulja. Uzimajući kvalitetno riblje ulje svakodnevno pomaže u povećanju HDL-a.

Zaključak
Kao što vidite, kolesterol nije vaš neprijatelj. Dapače, on čini dobre stvari za vas. I sve što on traži od vas je da smanjite unos jednostavnih ugljikohidrata (ponajprije šećera) i da jedete masti, meso i žutanjke!


0 komentari:

Friends