Pages

Subscribe:

Monday, 7 May 2012

Važnost doručka



Neki ljudi preskoču doručak u nastojanju da izgube težinu, ali vjerojatnije je da će se udebljati nego da će smršaviti. Preskakanje obroka, a posebno doručka jako je povezano s razvojem pretilosti. Oni koji preskaču doručak imaju tendenciju da jedu više hrane nego obično na slijedećem obroku ili da grickaju visokokalorične zalogajčiće koji će ''utažiti'' glad. Tijelo će na taj način akumulirati više masti. Potrebno je odražavati stalnu razinu glukoze u krvi jedući manje obroke više puta na dan, nego jesti veće obroke jedan do dva puta u danu.

Razlozi za preskakanje su različiti. Ljudi često nisu gladni ujutro, što je rezultat toga da jedu cijeli obrok kasno navečer. Kad idu u krevet, tijelo je još uvijek zauzet probavljanjem sve te hrane. Probava radi sporije tijekom sna i još uvijek ima hrane u želucu u jutro (želudac se isto mora odmoriti). Umoran želudac ne želi da ga se još i u jutro gnjavi! U jutarnjim satima, glukoza u krvi je na najnižoj točki u danu. Glukoza je osnovno gorivo za mozak i središnji živčani sustav, a želimo da ona bude konstantna tijekom dana.

Rezultati preskočenog doručka su nepažnja, pospanost, usporeno vrijeme reakcije, niska razina šećera u krvi, smanjena radna produktivnost.

Sigurno, doručak je najvažniji obrok u danu. Uzmite si vremena da jedete veliki, uravnoteženi doručak. Kao što sam ja jutros u 6.45 h našao vremena i napravio si ovaj fantastičan doručak – tri domaća jaja, svinjska šunka rezana na deblje šnite i kelj od jučer! I danas sam se osjećao odlično!

0 komentari:

Friends